top of page

Girona Panoràmica

La Cobla Bisbal Jove recorre els paisatges musicals i literaris de les comarques gironines amb el seu nou projecte, Girona panoràmica. A partir d’una selecció de fragments literaris, el disc presenta sardanes i obres de música per a cobla que evoquen els indrets més emblemàtics de la província. Els textos inclouen fragments d’obres de Josep Pla, Narcís Comadira, Joaquim Ruyra o Caterina Albert, entre d’altres, juntament amb sardanes i obres per a cobla de Manel Saderra i Puigferrer, Jordi Molina, Francesc Basil o Joaquim Serra. La música i el text, recitat per la coneguda actriu gironina Cristina Cervià, es barregen i superposen al llarg del disc en un mosaic evocador i suggerent, que ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Girona.

El recorregut comença al Baix Empordà, amb diversos escrits primerencs de Josep Pla sobre el vent i el far de Sant Sebastià, juntament amb la sardana L’Empordanet de Ricard Viladesau. El viatge continua amb el poema Oració al Crist de la Tramuntana de Carles Fages de Climent i dos textos de Josep Maria de Sagarra i Narcís Comadira dedicats a la ciutat de Girona, amb la sardana Recordança (1983) de Francesc Cassú.

Josep Pla també va recrear la Garrotxa més feréstega en els seus escrits, i un fragment seu preludia la sardana Tortellà 1908 de Marcel Sabaté. Entre els curts i els llargs de la sardana, sentim les línies inicials de La punyalada de Marian Vayreda sobre el puig del Bassegoda, i després la serra del Mont en paraules de Jacint Verdaguer. De nou a l’Alt Empordà, les Miniatures de Francesc Basil són onze petites escenes acompanyades de textos variats entorn de la natura marinera i abrupta de la comarca.

El paratge de Les Estunes, prop de Porqueres, representa la comarca més jove de totes, el Pla de l’Estany. El text de Josep Navarro Santaulària explica com allà va aparèixer l’última víctima de les goges de la qual es té notícia, acompanyat per la sardana Gelosa de Manel Saderra. Més cap al sud, Joaquim Ruyra glossa els encants de la Selva marítima i les seves platges blanques, amb la sardana Per un mateix camí de Jordi Molina. Tornant al Baix Empordà, la cobla interpreta dos èxits de Lluís Llach, País petit i La gallineta. Finalment, les Impressions camperoles de Joaquim Serra clouen el disc amb textos de Joaquim Ruyra, Jacint Verdaguer, Narcís Comadira i Salvador Oliva sobre diferents aspectes de la vida quotidiana a les nostres comarques.

bottom of page